Att köpa katt

När tiden är inne för dig att köpa katt, kanske din första, eller kanske nummer 5 i din familj, då finns det en hel del saker du bör tänka på.

För visst vill du att det ska bli början på en underbar lång tid tillsammans med din nya familjemedlem?

Du vill väl ha en frisk katt, en uppfödare att fråga om råd om både smått och stort som rör din nya vän?

Köpa från en uppfödare som föder upp utav rätt anledningar.


Jag själv är öppen och ärlig, just p.g.a att jag har blivit lurad vid några kattköp. Jag vill tro gott om människor, ge dem en andra chans när de lovar och svär att allt står rätt till.

Men eftersom har blivit lurad, hört alla möjliga lögner från uppfödare, så har jag lärt mig vad det är man ska fråga, se upp för och vilka uppfödare som faktiskt är seriösa och vill katterna & sina köpare det bästa.


Jag försöker inte att övertala någon att lyssna på mig, att det jag säger är det enda rätta, men jag vill hjälpa människor att hitta rätt och dela med mig av mina tankar kring en seriös uppfödare.

Frågor man bör ställa och fundera på:


 • Finns det stamtavla?

Stamtavlan är inte bara en värdehandling som kanske kommer ligga längst ner i en låda, utan stamtavlan är ett bevis på att katten är en raskatt som visar vilka katter som finns bakom i tavlan, om samma katt förekommer flertalet gånger i tavlan kan det vara p.g.a. osund inavel. Det kostar i det stora hela inte mycket pengar att registrera kattungar, så om uppfödaren säger att mamman & pappan är renrasiga med tavla men kattungarna inte har någon eller om uppfödaren säger att du som köpare kan fixa en tavla i efterhand, så ska du backa direkt, för det går inte! 


 • Är kattens föräldrar hcm-scannade?

Att kattens föräldrar är hcm-scannade är ingen garanti för att kattungen inte kommer att få en hjärtsjukdom, men det kan visa på att uppfödaren gjort vad denne kan för att inte avla på individer med HCM.

HCM-scanningar är en färskvara, man ska inte avla på en flera år gammal scanning och säga att katten är frisk. HCM utvecklas under tid och man bör därför reglebundet scanna avelskatterna under och efter avel.

Många resultat finns att hitta på www.pawpeds.com, men det är inte alltid alla resultat kommer in som de ska, så ibland kan man be om att få se papper istället. Men se upp för de uppfödare som säger att kattungen kommer från hcm-fria linjer, för det finns inte!


 • Är katten född i Sverige?

Det blir allt vanligare med importer/insmugglade katter från andra länder. Uppfödare i andra länder har oftast inte samma syn på katthållning och hälsan, de kan både leva i misär, vara sjuka och importerats olaglgt till Sverige, vilket kan innebära att smittor kommer hit, katten du köpt kanske blir jättesjuk och dör och du får både hjärtesorg och en tom plånbok. En svensk uppfödare ska följa Sveriges och sitt kattförbunds regler & lagar. Tillstånd från Länsstyrelsen i den kommun man bor krävs för uppfödare med 3 eller fler kullar per år, be att få se tillståndet eller kontakta den kommun uppfödaren bor i för att begära ut handlingen som är offentlig.


 • Vad är gjort med kattungen innan köp?

En kattunge ska vid leverans vara minst vaccinerad 2 gånger mot kattsnuva & kattpest, ID-märkt och besiktigad max 7 dagar innan köp. Det bör även finnas mask & parasitprov från föräldrarna eller kullen att få se. 

Den kan även vara kastrerad och inneha en individuell försäkring som köparen kan ta över vid hämtning för att slippa reservationer & karenstid. Doldafel försäkring är mest för uppfödarens skull, men det är alltid bra att fråga om det också.


 • Hur växer kattungen upp? Hur ser det ut hemma hos uppfödaren/fodervärden?

Man kan ha kattungar på flera olika sätt, hemma hos uppfödaren, hemma hos fodervärden till mamman, inne i ett rum tillsammans med sin mamma, eller så har de vid lämplig ålder tillgång till delar eller hela bostaden. Inget är rätt eller fel, men jag personligen låter mina kattungar vara med i vardagslivet när de är redo för det. Men oavsett hur de bor, så ska det vara rent, tillräckligt varmt och en stimulerande miljö för kattungarna. De utvecklas i en rasande fart när de väl har börjat upptäcka världen, de behöver saker att klättra & riva på, bita och jaga, träna upp sina inbyggda instinkter. Innan de lär sig att gå på lådan så kommer det att ske olyckor lite varstans, men det ska inte vara ingrodd smuts i deras utrymme, ingen ska sitta i bur och de ska alltid ha tillgång till kattlådor, rent vatten och foder samt stimulerande saker att leka med.


 • Hur ser kattungen ut?

Kattungar ska vara pigga, ha vaken och klar blick, de ska vara i gott hull, framåt och orädda. Är de inte det så kan det vara något fel. Kladdiga ögon, röda irriterade slemhinnor är inte normalt, men sånt som sker ibland utan någon orsak. Om en hel kull kattungar har problem med ögonen, nosen eller andningen så kan man misstänka något av kattsnuvevirusen som finns, calici, herpes, chlamydia eller mycoplasma, men det kan även vara någon ofarlig bakterie som ställt till det. En seriös uppfödare skulle ta ett prov för att säkerställa att det inte är någon av ovan nämna virus som orsakar problemen. 

Orsaker till att en kattunge är mager kan vara många, mask, parasiter eller annan sjukdom som gör att den inte går upp i vikt som den ska. En mager kattunge ska inte flytta ifrån uppfödaren förrän orsaken är klarlagd och kattungen mår bra och har gott hull. En flytt är alltid påfrestande för en liten kattunge, så den måste ha de bästa förutsättningarna för att må bra. 


 • Om något känns fel.

Om du besöker en uppfödare som du får en dålig magkänsla om, lita på magkänslan. Det finns tyvärr gott om oseriösa uppfödare som är duktiga på att ljuga & manipulera dig som köpare.

Kattungarna kan se sjuka ut, leva i en olämplig miljö, inte ha stamtavla, inte ha scannade föräldrar eller vad som helst som gör att du tvekar, då är det viktigt att du inte tänker att du måste rädda kattungen genom att köpa den, då bidrar du istället till att uppfödaren får sålt kattungarna och kan fortsätta. Istället så försök att dokumentera och lämna in en anmälan till Länsstyrelsen i kommunen uppfödaren bor i. Det är deras ansvar att kontrollera djurhållning och du kan göra en anmälan anonymt. 

Priser


Priset för veterinärvård ökar i dramatisk takt, ett snabbt besök på akuttid med en katt kan snabbt hamna på 10 000+ för bara undersökning. En del täcks förhoppningsvis av försäkringen, men det blir dyrt ändå. 

Priset för vaccinationer, ID-märkning, besiktning, mask & parasittester & kastrering ökar också med åren.

Priset för scanning har de senaste åren ökat med flera hundralappar varje år.


Eftersom jag både scannar mina katter innan avel, men även efter avel för att kunna följa katternas hjärtstatus upp i åldrarna blir det många tusenlappar per katt för endast hcm-scanningar. Som det självklart är värt, men här ger jag lite exempel på kostnader en seriös uppfödare har som motiverar priserna på kattungarna som säljs. Mask & parasittester, FIV/FeLV, tester för att utesluta sjukdom vid något symptom, blodgruppering m.m. är fler exempel på tester som görs med jämna mellanrum.

Att köpa en lämplig avelskatt är inte billigt, speciellt inte bambino & elf. Då får man söka sig utanför Sveriges gränser för att importera. Vilket är svårt, dyrt och kan i slutändan leda till att man betalat över 50 000 för en katt som inte lämpar sig för avel. Lägg då till kostnader för veterinär, foder, sand, försäkring som tillkommer för just den individen, då har man redan lagt många tiotusentals kronor som inte kan fås tillbaka genom att katten får en kull där man förhoppningsvis skule fått tillbaka en del av pengarna man lagt ut.


P.g.a. de ökade kostnaderna för tester, scanningar & veterinär så har priserna för nakenkatterna höjts. Det är en ständig kamp för att hålla minussaldot för uppfödningen på en inte allt för låg nivå så att man måste lägga ner och inte kan fortsätta med sin hobby. 


Det finns tyvärr flertalet "uppfödare" som avlar lite hej vilt på vad som helst genom att inte genomföra scanningar, tester & i vissa fall är de inte ens registrerade, men ändå säljs de för samma summor som de kattungar som kommer från en seriös uppfödning. Väldigt tråkigt att de som lägger ner hjärta, själ & pengar på sin hobby inte förtjänar mer än de oseriösa som håvar in pengar och i många fall inte bryr sig om rasen, katten kattungarna eller köparen. 

Med denna sida hoppas jag att jag kunnat förklara vad som kan hjälpa till att sortera seriösa & oseriösa uppfödare ifrån varandra och se fördelen med att köpa från en seriös uppfödare som är mån om raserna, hälsan, katterna, kattungarna & sina köpare & fodervärdar.


De aktuella priserna för mina katter ligger nu runt samma nivå som de seriösa uppfödarna har.
En kattunge ifrån mig kommer vid leverans att vara:


 • Minst 16 veckor.
 • Registrerad i Kustkatten, WCF med stamtavla.
 • Kastrerad.
 • Vaccinerad mot kattpest & kattsnuva 2 gånger.
 • Veterinärbesiktigad max 7 dagar innan leverans.
 • ID-märkt med chip.
 • Försäkrad i Agria från 6 veckor som köparen enkelt tar över + doldafel försäkrad.
 • Fri från mask & tarmparasiter.
 • Van vid hantering, bad, kloklippning & vardagsliv.
 • Uppväxt med massor av kärlek.


Kattungen får med sig en väska med tröja, filt, leksaker, foder, rabattkuponger, info m.m.

Jag finns för livstidssupport!