Hälsan & mina egna tankar

Jag har valt de raser jag har eftersom det inte finns många uppfödare i Sverige som föder upp de nya nakenraserna. Jag vill att fler personer ska kunna köpa friska fina katter från en seriös uppfödare i landet.

För att köpa exempelvis en Elf, så måste man vända sig till människor utanför Sveriges gränser. Det kan kännas osäkert p.g.a. det oftast är kommunikation på andra språk, andra regler & synen på katter är oftast annorlunda utanför Norden. Har tyvärr fått erfarna hur dumma och oärliga människor kan vara när det är pengar inblandade.


För mig så går hälsan i första hand, vilket innebär att jag testar alla mina katter för diverse sjukdommar, parasiter och virus. HCM som är ett hjärtfel, är ett problem som bland annat sphynx kan drabbas av (läs längre ner). Men även om bambion & elf inte har något hälsoprogramm så scannas mina katter enligt veterinärernas rekomendationer för avelskatter. Jag testar även mina katter regelbundet för magparasiterna Giardia, Tritrichomonas foetus, som jag med egna ögon har sett hur mycket skada dom kan orsaka för en liten katt.

Jag är den personen som hellre åker en gång för mycket till veterinären, eller skickar in fler prover än nödvändigt för att vara säker på att mina djur är friska och mår bra.


Jag visar gärna upp alla papper jag har på mina katter, stamtavlor, hcm reslutat, provresultat osv. Jag har ingenting att dölja, utan tycker det är bättre att vara öppen och ärlig om eventuella problem.

Kortfattat om HCM

Sphynx är en ras som har stor risk att drabbas av HCM, som är en hjärtsjukdom som innebär att hjärtats muskelväggar förtjockas och gör det svårare och svårare för hjärtat att pumpa runt blodet. Det kan orsaka bland annat blodpropp och vätska i lungorna och gör att katten blir väldigt dålig och i värsta fall dör alldeles för tidigt. HCM är ärftligt, en dominant ärftlig gen, som det bara krävs en av för att en katt ska riskera att drabbas av HCM. Det är en sjukdom som inte alltid syns på utsidan, så för att ställa diagnos så måste man göra ett ultraljud av kattens hjärta, så kallad scanning/screening. Rekommendationerna för scanning av avelskatter med risk för HCM är att scanna vid tidigast ett års ålder innan parning, nästa vid 2 och 3 års ålder, sen en gång vid 5 års ålder. Gärna en gång till vid ungefär 8 år. På så sätt så kan man hålla koll på att katterna är friska även upp i ålder, eller se att dom vid högre ålder utvecklat sjukdom, och då scanna avkommorna och vara restriktiv med avel på dom tills man vet hur det utvecklas och vart det kommit ifrån.

Enligt mig, så ser alla seriösa uppfödare av Sphynx till att scanna sina avelskatter enligt rekommendationerna på Pawpeds, och använder endast friska katter i aveln och följer upp även sina kastrerade katter. Mindre seriösa uppfödare följer tyvärr inte rekommendationerna, utan låter bli att scanna, eller avlar på katter med konstaterad HCM.


Normalt hjärta

HCM

Klicka på bilden för att komma till blanketten.